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TU Berlin

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Dr. Marco Ulbrich

Technische Universität Berlin
Fakultät III
Institut für Lebensmitteltechnologie und -chemie
Lebensmittelverfahrenstechnik
Seestraße 13
13353 Berlin
Sekr. GG2


Tel.: +49 30 314 71803
Fax: +49 30 314 27557

E-Mail: 

Research: Starch modification and characterization

Modification:

  • Acetylation
  • Acid Modification
  • Oxidation
  • Enyzymatic treatment

Characterization of starch products

  • Granular properties

    • Morphology (Light and Scanning Electron Microscopy)
    • Particle size distribution (Laser Particle Sizer)
    • Crystalline structure (X-ray diffraction)

  • Solution and functional properties

    • Solubility
    • Viscosity (Rotational Measurements)
    • Viscoelastic behavior (Oscillation Measurements)
    • Gel strength (Static Material Test)

  • Molecular properties

    • Amylose content
    • Molar mass distribution and average molecular weight (SEC-MALS-DRI)

  • Thermal properties (DSC)

    • Gelatinization
    • Melting

  • Water binding properties

    • Sorption behavior
    • Non-freezing water content (DSC)

Abschlussberichte:

FEI-Projekts (AiF 19013 N, 2016-2018): 'Erstellung der Struktur-Funktionalitäts-Beziehung für säurehydrolysierte dünnkochende Stärken zur kenntnisbasierten Modifikationsprozessentwicklung für Anwendungen in gelierten Süßwaren'

Publications:

  • Marco Ulbrich, Mariana Léon Salazar, Eckhard Flöter, Separation and molecular characterization of the amylose- and amylopectin-fraction from native and partially hydrolyzed potato starch. Starch/Stärke 2017, 69, 1600228
  • Marco Ulbrich, Eckhard Flöter, Properties of heated aqueous starch dispersions dependent on the preparation conditions. Starch/Stärke 2017, 68, 1600381
  • Marco Ulbrich, Bert Schwurack, Eckhard Flöter, Alkaline dissolution of native potato starch  impact of the preparation conditions on the solution properties determined by means of SEC-MALS. Starch/Stärke 2017, 69, 1600256
  • Marco Ulbrich, Eckhard Flöter, Impact of Process Parameters on the Acid Modification of Potato Starch. Starch - Stärke 2018, 1800111
  • Marco Ulbrich, Tim Alexander Terstegen, Eckhard Flöter, Molecular Investigation of the Gel Structure of Native Starches. Starch - Stärke 2018, 1800080
  • Marco Ulbrich, Viktoria Lampl, Eckhard Flöter, Impact of modification temperature on the properties of acid-thinned potato starch, Starch/Stärke 2016, 68, 885–899; DOI 10.1002/star.20150036
  • Marco Ulbrich, Tatjana Beresnewa-Seekamp, Wendy Walther and Eckhard Flöter, Acid-thinned corn starch—impact of modification parameters on molecular characteristics and functional properties, Starch/Stärke 2016, 68, 399–409; DOI 10.1002/star.201500210
  • Marco Ulbrich, Cindy Natan and Eckhard Flöter, Water binding properties of acid-thinned wheat, potato, and pea starches, Starch/Stärke 2015, 67, 438–447, DOI 10.1002/star.201400240
  • Marco Ulbrich, Ilka Wiesner and Eckhard Flöter, Molecular characterization of acid-thinned wheat, potato and pea starches and correlation to gel properties, Starch/Stärke 2015, 67, 424–437; DOI 10.1002/star.201400233
  • Marco Ulbrich, Cindy Natan and Eckhard Flöter, Acid modification of wheat, potato, and pea starch applying gentle conditions—impacts on starch properties, Starch/Stärke 2014, 66, 903–913; DOI 10.1002/star.201400089
  • Marco Ulbrich, Eckhard Flöter, Impact of high pressure homogenization modification of a cellulose based fiber product on water binding properties, Food Hydrocolloids 41 (2014) 281-289
  • Marco Ulbrich, Sylvia Radosta, Birgit Kießler and Waltraud Vorwerg, Interaction of cationic starch derivatives and cellulose fibres in the wet end and its correlation to paper strength with a statistical evaluation, Starch/Stärke 2012, 64, 972–983, DOI 10.1002/star.201200033
  • Sylvia Radosta, Marco Ulbrich, Waltraud Vorwerg, Determination of the mass-specific distribution of the substituents in cationic starch derivatives, Starch/Stärke 2010, 62, 294–301, DOI 10.1002/star.200900215
  • Marco Ulbrich, Sylvia Radosta, Waltraud Vorwerg, Method for Quantitative and Molecular Characterisation of Adsorbed Starch Polysaccharides on a Papermaking Pulp by SEC-MALLS Measurements and Correlation with Paper Strength, Starch/Stärke 61 (2009) 311–320, DOI 10.1002/star.200900127
  • S. Radosta, M. Ulbrich, W. Vorwerg, B. Kießler, E. Möller, Einfluss unterschiedlicher verfahrenstechnischer Bedingungen bei der Herstellung kationischer Stärken auf deren Eigenschaften und ihre Auswirkungen auf relevante Prozess- und Qualitätsparameter bei der Herstellung von Papier, FNR-Endbericht, FKZ 22008304 (04NR083), Projekt-Nr. FNR-204, April 2007
  • Ulrike Einhorn-Stoll, Marco Ulbrich, Sarah Sever, Herbert Kunzek, Formation of milk protein-pectin conjugates with improved emulsifying properties by controlled dry heating, Food Hydrocolloids 19 (2005) 329-340

Presentations and Posters

  • Marco Ulbrich und Eckhard Flöter, Prozess-Struktur-Eigenschafts-Beziehung säuremodifizierter Kartoffelstärke für die Anwendung als Geliermittel, Jahrestreffen der ProcessNet-Fachgruppe Lebensmittelverfahrenstechnik 2018 (Berlin), 5-6.03.2018
  • Marco Ulbrich, Stärkecharakterisierung, ILU -2. Anwenderworkshop „Technische und hygienische Herausforderungen bei der Protein- und Stärkeerzeugung aus Getreide und Leguminosen“ (Berlin), 14.3.2018
  • Marco Ulbrich und Eckhard Flöter, Prozess-Struktur-Eigenschafts-Beziehung säuremodifizierter Kartoffelstärke für die Anwendung als Geliermittel, Jahrestreffen der ProcessNet-Fachgruppe Lebensmittelverfahrenstechnik 2018 (Berlin), 5-6.03.2018
  • Marco Ulbrich, Tatjana Beresnewa-Seekamp, Wendy Walther, Eckhard Flöter, Acid-thinned corn starch - Impact of modification parameters on molecular characteristics and functional properties, 61. Starch Convention, Detmold, 13.04.-14.04.2016
  • Marco Ulbrich, Tatjana Beresnewa-Seekamp, Wendy Walther, Eckhard Flöter, Dünnkochende Maisstärke-Einflüsse der Modifizierungsparameter auf molekulare und funktionelle Eigenschaften, Jahrestreffen der ProcessNet-Fachgruppe Lebensmittelverfahrenstechnik 2016 (Erlangen), 10-11.03.2016
  • Marco Ulbrich, Eckhard Flöter, Dünnkochende Stärke, Jahrestreffen der ProcessNet-Fachgruppe Lebensmittelverfahrenstechnik 2013 (Quakenbrück), 25.-27.02.2013
  • Marco Ulbrich, Sylvia Radosta, Waltraud Vorwerg, Starch products with different amylose-amylopectin-ratio ― Interaction with a paper pulp and correlation to paper strength,
  • 61. Starch Convention, Detmold, 21.04.-22.04.2010
  • S. Radosta, M. Ulbrich, W. Vorwerg, Molecular Properties of Starches for Paper Application, 59. Starch Convention, Detmold, 16.04.-17.04.2008
  • Marco Ulbrich, Sylvia Radosta, Waltraud Vorwerg, Investigation of the Interaction of Cationic Starch Derivatives with Cellulose Fibres with Respect to Paper Strength, 58. Starch Convention, Detmold, 25.04.-27.04.2007
  • Marco Ulbrich, Sylvia Radosta, Waltraud Vorwerg, Investigation of the Interactions of Cationic Starch Derivatives with Cellulose Fibres with Respect to Paper Strength, Second EPNOE-Meeting, Workshop of PhD Students, Jena, 02.04.-04.04.2007
  • M. Ulbrich, S. Radosta, W. Vorwerg, B. Kießler, Wechselwirkung kationischer Stärken aus unterschiedlichen Herstellungsverfahren mit Cellulosefasern, Abschlusstreffen Papier-Stärke-Verbund, Potsdam-Golm, 28.02.-01.03.2007
  • Marco Ulbrich, Sylvia Radosta, Waltraud Vorwerg, Untersuchungen zu Wechselwirkungen kationischer Stärken mit Cellulosefasern, Fachseminar der Zuckerforschung Tulln, Tulln (Österreich), 20.10.2006
  • Sylvia Radosta, Marco Ulbrich, Waltraud Vorwerg, Investigation of the interaction between cationic starches and cellulose fibers, Stärkefachausschusssitzung, Groningen (Netherlands), 26.-27.09.2006
  • Marco Ulbrich, Sylvia Radosta, Waltraud Vorwerg, Wechselwirkung kationischer Stärken aus unterschiedlichen Herstellungsverfahren mit Cellulosefasern, 1. Verbundtreffen „Papier-Stärke-Verbund“, Hoya/Bücken, 10.-11.05.2006
  • Marco Ulbrich, Sylvia Radosta, Waltraud Vorwerg, Interaction of Cationic Starch Derivatives with Cellulose Fibres, First EPNOE-Meeting, Workshop of PhD Students, Lodz (Polen), 05.04.-08.04.2006
  • Sylvia Radosta, Waltraud Vorwerg, Marco Ulbrich, Kationische Stärke für den Masseeinsatz-Molekulare Charakterisierung, Abschlusstreffen zum Stärkeverbund II, Potsdam-Golm, 08.-09.03.2006

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